arrow-left-lightarrow-leftarrow-right-lightarrow-rightarrow-thin-left arrow-thin-right browser-search cup heart indicator laptop layers layout-4boxes layout-sideleft mail-heart mail map-pin mixer mouse nav paintbucket pencil-ruler phone picture play video
Insights On Topic

5 vragen aan Erika De Ryck

Over ons jaarthema 'Van zelfinzicht naar werkgeluk'

1. Wat maakt jou werkgelukkig?
I’m a believer! Als Learning & Development consultant bij Insights Benelux begeleid, train en coach ik organisaties, teams en individuen bij hun ontwikkelingsvraagstukken. Dit doe ik met een specifieke interesse in veerkracht en wendbaarheid. Ik geloof dat ieder mens het in zich heeft om oplossingen te vinden voor de uitdagingen die op zijn of haar pad komen. Ik ben helemaal in flow wanneer ik daar een waardevolle bijdrage aan kan leveren.


2. Waarom staat het topic ‘Van zelfinzicht naar werkgeluk’ dit jaar centraal?
Steeds meer organisaties realiseren zich dat het sturen op werkgeluk van medewerkers een duurzame en rendabele strategische keuze is. Bij Insights zijn we ervan overtuigd dat werkgeluk veel meer is dan een business case. Dat het sterker is om er een gelukscase van te maken en niet alleen te streven naar maximale ROI, maar ook te focussen op ROH (Return on Happiness). En bouwen aan werkgeluk start volgens ons met zelfinzicht. Vanuit dat inzicht kan persoonlijk leiderschap en verantwoordelijkheid worden genomen en kunnen succesvolle keuzes worden gemaakt richting duurzame inzetbaarheid.


3. Waarom is dat zo belangrijk?
De wereld waarin organisaties opereren verandert steeds sneller. Om mee te kunnen in dat tempo moet je zelf super flexibel zijn. Dat vraagt veel veerkracht en wendbaarheid van de organisatie én van de individuele medewerkers.  De tijd dat sturen op werkgeluk ‘vaag’, ‘moeilijk te meten’ of ‘te soft’ zou zijn lijkt steeds verder achter ons te liggen. Wetenschappelijk onderzoek en succesverhalen leveren het onomstotelijk bewijs dat sturen op werkgeluk het rendement verhoogt. Het roer omgooien, traditionele controle-instrumenten loslaten en het risico nemen om nieuwe wegen in te slaan vraagt lef, kwetsbaarheid en moed. Maar de noodzaak is overduidelijk. Burn-out cijfers spreken boekdelen, mensen −  de jongere generaties voorop − willen meer zingeving op het werk. 


4. Welke rol zie jij hier voor de community van Insights practitioners?
Er gebeurt al heel veel. Ik ben regelmatig met collega’s uit de community in gesprek over het thema werkgeluk. Het is mooi om te zien hoeveel expertise en kennis er aanwezig is en hoe ieder dit vanuit zijn eigen drijfveren begeleidt en inzet voor zowel organisaties als individuen. De een werkt op strategisch niveau mee aan het implementeren van corporate vitality of engagement programma’s, terwijl anderen leidinggevenden, teams of individuele medewerkers helpen om het beste uit zichzelf en hun collega’s te halen. Eigenlijk kan ik het niet beter samenvatten dan dr. José de Jesus Garcia Vega: ‘Er zijn heel wat middelen, methodes en ideeën om mensen gelukkiger te maken. En het is bewezen dat ze werken. Wij moeten ervoor zorgen dat ze voor iedereen beschikbaar zijn.’


5. Wat zou je het bedrijfsleven willen meegeven?
Werkgeluk is besmettelijk en draagt bij aan meer productiviteit, winst, klanttevredenheid en creativiteit. Zelfinzicht is een belangrijke eerste stap, een voorwaarde om werkgeluk te vinden én te houden. Ik nodig elke organisatie en ieder individu uit om de dialoog over werkgeluk open te houden en stap voor stap na te gaan hoe het kan worden ingezet om elkaar te blijven versterken.

Op de hoogte blijven?
Volg alle activiteiten en ontwikkelingen rondom het jaarthema: van zelfinzicht naar werkgeluk.

Blijf op de hoogte!