arrow-left-lightarrow-leftarrow-right-lightarrow-rightarrow-thin-left arrow-thin-right browser-search cup heart indicator laptop layers layout-4boxes layout-sideleft mail-heart mail map-pin mixer mouse nav paintbucket pencil-ruler phone picture play video
Insights On Topic

De H van High Performance

Tekst: Maurien Moller

“I’m sure you’ll do that, you know that so well” zegt Riccardo Chailly, de Italiaanse dirigent van het Concertgebouworkest (1999) met een licht mediterraan accent wanneer de pianiste Maria João Pires tijdens het door het orkest ingezette Mozart-concert ontdekt dat zij het verkeerde pianomeesterwerk heeft voor-bereid.

Maar Maria is zo’n professional en geniale soliste dat zij, met de juiste aanmoediging van Chailly, in haar geheugen weet te duiken en op wonderbaarlijke wijze het concert van Mozart foutloos en prachtig ten gehore brengt.

Dit is performing op het allerhoogste niveau. Zoals Joop Alberda stelde tijdens zijn Keynote Speech: ‘High performance is spelen alsof het je laatste kans is.’ Voor Pires en Chailly was dit de laatste kans: een tot de nok gevulde concertzaal, een volledige orkestbezetting op het podium en geen weg meer terug, de uitvoering was al ingezet.

n de topsport is dat niet anders. Er is veel publiek, een podium met daarop de atleten, de sportteams, hun coaches en de te leveren topprestaties op dat ene alles-beslissende moment, ‘the moment of truth’. Hoe kijken topsportcoaches naar het bereiken van die staat? De staat van High Performance.

Voor Jacco Verhaeren wordt de H van High Performance vanzelf zichtbaar tijdens het proces. En dan voornamelijk in de meetbare prestaties die daartoe leiden. Net even anders is dat voor Gertjan van der Linden die de H vooral herkent in het eindresultaat, in de vorm van een gouden medaille. Wat Gertjan betreft blijf je bij performance zonder H steken op: ‘net niet’.

‘Het is dé ultieme uitdaging voor een teamcoach: de ploeg moet draaien, het orkest moet spelen’

Robin van Galen spreekt over de laatste 10%, of misschien wel 5%, waarmee een team dat al goed ‘performt’ in een soort flow komt waarin dat allerlaatste zetje wordt gegeven. Dat is het verschil tussen een medaille of een 4e plaats. Om in die flow te komen is (zelf)vertrouwen van essentieel belang. Dit heeft alles te maken met het mentale aspect en dat kan per individu verschillen. Het is dé ultieme uitdaging voor een teamcoach: de ploeg moet draaien, het orkest moet lekker spelen. Het individu moet in staat zijn om de benchmark te overstijgen. Zoals Chailly met het orkest het Allegro heeft ingezet en vervolgens de wanhopige soliste weet te leiden naar haar persoonlijke High Performance.

Voor hockeycoach Jeroen Delmee zit de H hem in het kunnen verleggen van grenzen, continu bezig zijn om beter te worden. Performance is meetbaar en de H van High staat voor het hoogst haalbare. Er moet een omgeving van performance bestaan of gecreëerd worden, waarbinnen deze topprestatie geleverd kan worden. Precies zoals Vince de Lange dat zo mooi zegt: ‘de High Performance-omgeving is een voorwaarde om tot die topprestatie te komen.’

Schaatscoach Bart Veldkamp ziet in de H de fase waarin de puntjes op de i worden gezet. Ook daar geldt dat vanuit een prestatiegerichte omgeving getracht wordt om de absolute top te halen.

Opvallend is dat geen van de coaches daarvoor een vast ‘recept’ heeft. Het samenspel tussen de omgeving en de afzonderlijke individuen speelt een belangrijke rol. De coach treedt daarin begeleidend en coördinerend op. Waar Maria het concert, mede dankzij een dirigent van wereldklasse, foutloos ten einde wist te brengen, daar hebben de sporttalenten hun topcoaches. Maar welke competenties bezitten zij om zo succesvol te kunnen zijn?

‘Opvallend is dat geen van de coaches daarvoor een vast ‘recept’ heeft’

Volgens alle coaches is vaardigheid in communiceren van essentieel belang. Aangevuld met vakkennis, analytisch vermogen en in staat zijn om de juiste bekwame mensen om je heen te verzamelen. Rolstoelbasketbalcoach Gertjan stelt daarbij heel duidelijk dat doelgerichtheid van de coach een belangrijke competentie voor succes is. Jacco gaat voor passie, doorzettingsvermogen, en een uitmuntende staff. Bart Veltkamp vertelt over de gave van een coach om zijn atleet te kunnen lezen en daar vervolgens het maximale uit te kunnen halen. Eerlijkheid en rechtvaardigheid, transparant zijn naar het team. Dat zijn volgens Jeroen dé succesfactoren. Vince de Lange geeft aan dat er naast de standaard bekende elementen nog een aantal ‘ongrijpbare’ competenties is dat topcoaches extra goed lijken te beheersen. ‘Moeilijk te omschrijven maar iedereen die ermee te maken heeft, weet waar ik het dan over heb. Noem het ‘onderbuik-gevoel’ of ‘intuïtie’, maar het is meer dan een rijtje standaardcompetenties.’

‘Teveel om op te noemen’, zegt Robin van Galen stellig. ‘Een succesvolle coach moet zoveel kwaliteiten hebben. Misschien nog wel het belangrijkste: hij moet het geloof en vertrouwen over kunnen brengen op zijn mensen.’ Iets waar dirigent Riccardo Chailly bij pianiste Maria João Pires maar al te goed in slaagde.

Maurien Møller

Maurien Møller woont in Barcelona en faciliteert de internationale topsport in de mediterrane gebieden. Haar motto: perfect performance requires perfect preparation. Zij ondersteunt High Performance atleten en coaches uit o.a. Nederland bij de trainingslocatie scouting, lokale organisatie & begeleiding.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *