arrow-left-lightarrow-leftarrow-right-lightarrow-rightarrow-thin-left arrow-thin-right browser-search cup heart indicator laptop layers layout-4boxes layout-sideleft mail-heart mail map-pin mixer mouse nav paintbucket pencil-ruler phone picture play video
Insights On Topic

Bart Veldkamp – Schaatscoach

Tekst: Maurien Moller & Harrold Waaijer

Is het bouwen van High Performing Teams een kunst of een vak? En wat kunnen we leren van de topsport? Insights Discovery Practitioners Maurien Møller en Harold Waaijer gingen het gesprek aan met een aantal Nederlandse topcoaches. Het resultaat? Een serie inspirerende interviews over de succesfactoren én valkuilen van een High Performing Team.

Is het bouwen van een High Performing Team een kunst of een vak? Absoluut een vak! Maar je moet vooral het geluk hebben om met de juiste talenten te kunnen werken, zodat het ook nog high performance lijkt;-)… Overigens kan performing ook heel goed zonder high performance. High performance zet de puntjes op de i, maar ik heb genoeg plannen voorbij zien komen die niet zozeer high performance, maar wel heel succesvol waren.

Welke technieken en kennis pas je toe als het gaat om aspecten als groepsdynamiek, teambuilding en mental training? We voeren dagelijks gesprekken met de atleten. We gebruiken daar niet zozeer bepaalde technieken en modellen voor, maar putten vooral uit de eigen ervaring en kennis die zich door de tijd ontwikkeld heeft. Aan teambuilding besteden we eerlijk gezegd niet veel aandacht. We zijn een klein team en hebben er bewust voor gekozen om de energie meer op het individu te richten.

In welke mate laat je de “I” in het team toe? In hoeverre sta je als coach de individuele belangen toe ten opzichte van het groepsbelang? Waar ligt de grens? We laten de ‘I’ volledig toe! In de schaatssport werken we voornamelijk met individuen. Individuen die weliswaar onderdeel zijn van een ploeg, maar de prestaties van het individu staan centraal. De I is er altijd!

‘High performance zet de puntjes op de i, maar ik heb genoeg plannen voorbij zien komen die niet zozeer high performance, maar wel heel succesvol waren’

Houd je bij het samenstellen van je team rekening met de verschillende persoon-lijkheden? Denk bijvoorbeeld aan een meer introverte of juist extraverte voorkeur. Niet echt. We selecteren niet zozeer op verschillen in persoonlijkheid, maar kijken naar de mate waarin de sporters op sportief gebied complementair zijn aan elkaar.

Welke competenties zijn in jouw ogen noodzakelijk voor een succesvolle coach? Een goede coach denkt vanuit de atleet, niet vanuit zichzelf. Je moet de uniciteit van elke afzonderlijke atleet kunnen lezen en daar het maximale uit weten te halen. Maar zoals gezegd, je moet ook het juiste talent in huis hebben om succesvol te kunnen zijn.

Wat is de rol van de meest succesvolle atleet in een team? Is dat vaak ook automatisch de leider binnen het team? Sportief gezien wel. De sportieve prestaties zijn wat dit betreft vaak erg leidend in het schaatsen. Op sociaal vlak hoeft dit niet altijd zo te zijn.

‘In de schaatssport werken we voornamelijk met individuen. De I is er altijd’

Hoe coach jij op afstand? Bij sporters die in het buitenland spelen en trainen. We gebruiken daarvoor verschillende tools, zoals bijvoorbeeld TrainingPeaks. Daarmee kunnen we de verschillende trainingsschema’s – ook op afstand – constant volgen en analyseren.

Hoe werk je aan vormbehoud? Hoe zorg je ervoor dat sporters topprestaties blijven leveren, zonder geestelijke of fysieke “burn-out”? Dit is en blijft altijd de grote uitdaging voor zowel de atleet als de coach. Het mentale bereik van de atleet moet groot zijn, ook dat is een talent. Fysiek ligt die grens vaak hoger en is er ontzettend veel mogelijk.

Wat kan het bedrijfsleven leren van de topsport? Kun je een paar succesvolle elementen noemen die men ook in het bedrijfsleven zou kunnen toepassen? Kunnen incasseren en concrete – maar vooral ook uitdagende – doelstellingen formuleren.

‘EEN GOEDE COACH DENKT VANUIT DE ATLEET, NIET VANUIT ZICHZELF. JE MOET DE UNICITEIT VAN ELKE AFZONDERLIJKE ATLEET KUNNEN LEZEN EN DAAR HET MAXIMALE UIT WETEN TE HALEN’

Maurien Møller

Maurien Møller woont in Barcelona en faciliteert de internationale topsport in de mediterrane gebieden. Haar motto: perfect performance requires perfect preparation. Zij ondersteunt High Performance atleten en coaches uit o.a. Nederland bij de trainingslocatie scouting, lokale organisatie & begeleiding.

Harold Waaijer

Harold Waaijer is een geboren ondernemer en stond aan de wieg bij de oprichting van de Dekkeigroep in 2011. Als Hervormer maakte hij kennis met Insights Discovery. Nu doet hij als Directieve Motivator met veel plezier zijn werk. Harold werkt als mentor/coach voor High Potentials en als trainer voor High Performing Teams.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *