arrow-left-lightarrow-leftarrow-right-lightarrow-rightarrow-thin-left arrow-thin-right browser-search cup heart indicator laptop layers layout-4boxes layout-sideleft mail-heart mail map-pin mixer mouse nav paintbucket pencil-ruler phone picture play video
Insights On Topic

Bart Veldkamp – Schaatscoach

Tekst: Maurien Moller & Harrold Waaijer

Is het bouwen van High Performing Teams een kunst of een vak? En wat kunnen we leren van de topsport? Insights Discovery Practitioners Maurien Møller en Harold Waaijer gingen het gesprek aan met een aantal Nederlandse topcoaches. Het resultaat? Een serie inspirerende interviews over de succesfactoren én valkuilen van een High Performing Team.

Is het bouwen van een High Performing Team een kunst of een vak? Absoluut een vak! Maar je moet vooral het geluk hebben om met de juiste talenten te kunnen werken, zodat het ook nog high performance lijkt;-)… Overigens kan performing ook heel goed zonder high performance. High performance zet de puntjes op de i, maar ik heb genoeg plannen voorbij zien komen die niet zozeer high performance, maar wel heel succesvol waren.

Welke technieken en kennis pas je toe als het gaat om aspecten als groepsdynamiek, teambuilding en mental training? We voeren dagelijks gesprekken met de atleten. We gebruiken daar niet zozeer bepaalde technieken en modellen voor, maar putten vooral uit de eigen ervaring en kennis die zich door de tijd ontwikkeld heeft. Aan teambuilding besteden we eerlijk gezegd niet veel aandacht. We zijn een klein team en hebben er bewust voor gekozen om de energie meer op het individu te richten.

In welke mate laat je de “I” in het team toe? In hoeverre sta je als coach de individuele belangen toe ten opzichte van het groepsbelang? Waar ligt de grens? We laten de ‘I’ volledig toe! In de schaatssport werken we voornamelijk met individuen. Individuen die weliswaar onderdeel zijn van een ploeg, maar de prestaties van het individu staan centraal. De I is er altijd!

‘High performance zet de puntjes op de i, maar ik heb genoeg plannen voorbij zien komen die niet zozeer high performance, maar wel heel succesvol waren’