arrow-left-lightarrow-leftarrow-right-lightarrow-rightarrow-thin-left arrow-thin-right browser-search cup heart indicator laptop layers layout-4boxes layout-sideleft mail-heart mail map-pin mixer mouse nav paintbucket pencil-ruler phone picture play video
Insights On Topic

Jacco Verhaeren – Zwemcoach

Tekst: Maurien Moller & Harrold Waaijer

Is het bouwen van High Performing Teams een kunst of een vak? En wat kunnen we leren van de topsport? Insights Discovery Practitioners Maurien Møller en Harold Waaijer gingen het gesprek aan met een aantal Nederlandse topcoaches. Het resultaat? Een serie inspirerende interviews over de succesfactoren én valkuilen van een High Performing Team.

Is het bouwen van een High Performing Team een kunst of een vak? Beide. Kennis over de materie en de juiste leiderschapskwaliteiten zijn gewenst, maar zeker ook te leren. Daarnaast heeft het natuurlijk alles te maken met de kunst (of eigenlijk het talent) van het communiceren en de dagelijkse omgang met mensen. Uiteraard kun je jezelf daarin ontwikkelen. Vakkundig is de beste beschrijving, daar zit “vak” en “kunst” in. 

Welke technieken en kennis pas je toe als het gaat om aspecten als groepsdynamiek, teambuilding en mental training? Ik gebruik eigenlijk een beetje van vele invloeden. Action Type van Peter Murphy heb ik wel eens mee gewerkt en ik gebruik daar soms nog elementen van, voor zowel het individu als het hele team. Voor mentale training gebruiken we nu vooral “mindfulness” als basis. Na 25 jaar in het vak is het lastig te identificeren welke factoren mijn coaching beïnvloeden. Het is een combinatie van – soms ook onofficiële en onbeschreven – methoden die op mijn pad zijn gekomen door de jaren heen.

Wanneer en hoe pas je deze technieken en methoden toe? Altijd en overal. High Performance is een 24/7 business en dus een continu proces.

Hoe oefen je feedback geven en ontvangen bij je atleten? Door het heel simpel gewoon te doen. De dagelijkse lessen zijn de feedback die ik krijg van atleten en andere coaches. Elk succes en elke misser is een wijze les. 

‘Vakkundig is de beste beschrijving, daar zit “vak” en “kunst” in’

In welke mate laat je de “I” in het team toe? Volledig. Een team is een groep van optimaal functionerende individuen die met respect met elkaar omgaan. Wat voornamelijk inhoudt dat ieder zijn eigen identiteit mag en moet behouden. Iedereen moet zichzelf kunnen zijn. Diversiteit is ontzettend belangrijk in een team.

In hoeverre sta je als coach de individuele belangen toe ten opzichte van het groepsbelang? Waar ligt de grens? Het individuele belang ís het groepsbelang. De grens ligt in het beoordelen en veroordelen van anderen en gebrek aan respect voor elkaar. Met gezond verstand begrijpt ieder individu wat belangrijk is voor het team en wat het team ondermijnt.

Houd je bij het samenstellen van je team rekening met de verschillende persoonlijkheden? Denk bijvoorbeeld aan een meer introverte of juist extraverte voorkeur. In de staff doen we dat zeker. Bij de sporters absoluut niet. Zwemmers laten zich selecteren op basis van tijd (sportieve kwaliteit) en niets anders dan dat.

Wat is de rol van de meest succesvolle atleet in een team? Is dat vaak ook automatisch de leider binnen het team? Nee. De Captain, hier in Australië “Athlete Leader”, wordt gekozen door het team. Deze wordt vervolgens alleen “Leader” indien hij of zij dat zelf ook wil. Binnen een team (zo’n 40-50 atleten) zijn er 4-6 “Athlete Leaders” die regelmatig, ook met mij, bijeenkomen om de gang van zaken binnen het team te bespreken. We waken er daarbij wel voor dat ook deze atleten zich vooral kunnen concentreren op de sport. Zij hoeven zelf nergens tegen op te treden. Het gaat vooral om dingen signaleren en ideeën – al dan niet namens het team – aandragen.

‘Zwemmers laten zich selecteren op basis van tijd en niets anders dan dat’

Hoe krijg je na een selectieprocedure, waarbij de teamsamenstelling vaak verandert, de balans weer op orde? Hoe krijg je weer zo snel mogelijk een team? We hebben direct na kwalificatie twee dagen een “orientation-camp” om iedereen bij elkaar te brengen.

Hoe coach jij op afstand? Bij sporters die in het buitenland spelen en trainen. Ik houd contact via e-mail, telefoon en/of Skype met de “buitenlanders”. De coaches en atleten in Australië bezoek ik maandelijks. Dat is heel normaal, want hier zit iedereen op afstand. Daarnaast hebben we een online forum, werken we met video-conferences en hebben we één keer per 2-3 maanden een bijeenkomst met de High Performance Coaches. We maken ook gebruik van een Athlete Management System (AMS) waardoor ik op afstand training, herstel, slaap, blessures en ziekte kan volgen. Indien nodig geven we direct support.

Hoe werk je aan vormbehoud? Hoe zorg je ervoor dat sporters topprestaties blijven leveren, zonder geestelijke of fysieke “burn-out”? Niet. Het is heel simpel. We hebben één kwalificatiemoment, de Trials, zo’n 12-16 weken voorafgaand aan bijvoorbeeld een WK of de Olympische Spelen. Daarna volgen we het trainingsproces. Vormbehoud bestaat niet, een optimale voorbereiding wel.

Wat kan het bedrijfsleven leren van de topsport? Kun je een paar succesvolle elementen noemen die men ook in het bedrijfsleven zou kunnen toepassen? Continu feedback geven en monitoring. Peak performance. De juiste arbeid/rust-verhouding (herstel, voeding, slaap, etc.) en een goed jetlag-protocol.

‘High Performance is een 24/7 business en dus een continu proces’

Maurien Møller

Maurien Møller woont in Barcelona en faciliteert de internationale topsport in de mediterrane gebieden. Haar motto: perfect performance requires perfect preparation. Zij ondersteunt High Performance atleten en coaches uit o.a. Nederland bij de trainingslocatie scouting, lokale organisatie & begeleiding.

Harold Waaijer

Harold Waaijer is een geboren ondernemer en stond aan de wieg bij de oprichting van de Dekkeigroep in 2011. Als Hervormer maakte hij kennis met Insights Discovery. Nu doet hij als Directieve Motivator met veel plezier zijn werk. Harold werkt als mentor/coach voor High Potentials en als trainer voor High Performing Teams.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *