arrow-left-lightarrow-leftarrow-right-lightarrow-rightarrow-thin-left arrow-thin-right browser-search cup heart indicator laptop layers layout-4boxes layout-sideleft mail-heart mail map-pin mixer mouse nav paintbucket pencil-ruler phone picture play video
Insights On Topic

Jeroen Delmee – Hockeycoach

Over de succesfactoren én valkuilen van een High Performing Team
Tekst: Maurien Moller & Harrold Waaijer

Is het bouwen van High Performing Teams een kunst of een vak? En wat kunnen we leren van de topsport? Jeroen Delmee over de succesfactoren én valkuilen van een High Performing Team. 

Is het bouwen van een High Performing Team een kunst of een vak? Absoluut een vak! Je kunt niet overal hetzelfde kunstje uithalen. Het bouwen van een team is elke keer weer anders en afhankelijk van de spelers en de fase waarin het team zich bevindt. Zo is het anders om een team te bouwen dat aansluiting wil vinden bij de top en nog geen succesbeleving heeft gekend, dan een team dat dit niveau al bereikt heeft en de laatste stap wil zetten naar het winnen van een medaille.

Welke technieken en kennis pas je toe als het gaat om aspecten als groepsdynamiek, teambuilding en mental training? Zelf put ik vooral uit eigen ervaring en zet ik in op zelfreflectie om aan de groepsdynamiek te werken. Daarnaast hebben we een allround-sportpsycholoog (Jef Brouwers) die gebruik maakt van verschillende theorieën, methoden en technieken.

Wanneer en hoe pas je deze technieken en methoden toe? Momenteel werken we veel met technieken om spelers inzicht te geven in eigen gedrag en de voorkeuren van hun teamgenoten. Hoe kan ik het beste communiceren met een ander? Hoe reageert iemand op stress? Wat zijn iemands valkuilen? We doen dit in groepssessies en workshops. Daarnaast gebruiken we concrete praktijkvoorbeelden uit wedstrijden om gedrag van het team te analyseren. We zoeken naar verklaringen en bekijken hoe we een volgende keer moeten handelen in vergelijkbare situaties.

‘Uiteindelijk gaat het om het samenstellen van het beste team en niet om de 11 beste individuele spelers. Dat is niet hetzelfde’

Hoe oefen je feedback geven en ontvangen bij je atleten? Dit doen we zowel in groepsverband als individueel. We plannen ‘mentale’ sessies na wedstrijden waarbij spelers zelf moeten aangeven wat ze vinden. Daarnaast hebben we periodieke evaluaties met alle spelers.

In welke mate laat je de “I” in het team toe? In hoeverre sta je als coach de individuele belangen toe ten opzichte van het groepsbelang? Waar ligt de grens? Zolang de ‘I’ ten goede komt aan het team. Het team is waar het om draait en geen enkel individueel belang kan en mag hier bovenuit steken. De individuele belangen moeten gericht zijn op individuele progressie die vervolgens het team sterker maakt. Iedere speler voor zich kan en mag kiezen voor een eigen belang maar zal daar ook de consequenties van moeten dragen. Een speler die bijvoorbeeld tijdelijk uit het trainingsprogramma stapt i.v.m. studie moet zich realiseren dat dit consequenties kan hebben voor de toekomst. Uiteindelijk gaat het om het samenstellen van het beste team en niet om de 11 beste individuele spelers. Dat is niet hetzelfde.

Houd je bij het samenstellen van je team rekening met de verschillende persoonlijkheden? Denk bijvoorbeeld aan een meer introverte of juist extraverte voorkeur. Niet zozeer met voorkeuren als introvert en extravert. Ik kijk veel meer naar de juiste mentaliteit en doorzettingsvermogen.

Wat is de rol van de meest succesvolle atleet in een team? Is dat vaak ook automatisch de leider binnen het team? Toevallig hebben we hier onlangs onderzoek naar gedaan binnen de ploeg. Aanleiding hiervoor was het ontbreken van een natuurlijke leider binnen het team. Het onderzoek was op basis van een studie naar leiderschap binnen een team van Katrien Fransen. Hierbij wordt een viertal verschillende leiders benoemd. Interessant om te lezen. Momenteel werken we met een zogenaamde ‘leadership groep’ waarbinnen deze verschillende typen leiders gegroepeerd zijn. Zo wordt de aanvoerder op dit moment gezien als ‘taakleider’. Hij is vooral bezig met wat er moet gebeuren op het veld, zodat hij daar invloed uit kan oefenen op de ploeg en de juiste sturing kan geven. Wat mij betreft precies wat een aanvoerder moet doen.

‘Hoe dichter je bij het moeten van presteren komt hoe meer de groep geneigd is om een TEAM te vormen’

Hoe krijg je na een selectieprocedure, waarbij je teamsamenstelling vaak verandert, de balans weer op orde? Hoe krijg je weer zo snel mogelijk een team? Na een selectieprocedure gaat dit vaak vrij gemakkelijk, omdat dit meestal vlak voor een toernooi gebeurt. Hoe dichter je bij het moeten van presteren komt hoe meer de groep geneigd is om een team te vormen. Het is moeilijker om een team te vormen op het moment dat de selectie nog groot is en er (nog) niet veel op het spel staat. Nieuwe spelers komen dan net in de selectie en hebben nog geen positie binnen de ploeg. Dat is vaak even zoeken.

Hoe coach jij op afstand? BIJ sporters die in het buitenland spelen en trainen. Ik probeer contact te houden met de verschillende coaches die mijn spelers onder hun hoede hebben. Daarnaast krijg ik videobeelden om met eigen ogen te kunnen zien hoe de spelers presteren.

Hoe werk je aan vormbehoud? Hoe zorg je ervoor dat sporters topprestaties blijven leveren, zonder geestelijke of fysieke “burn-out”? Door constant te zoeken naar de juiste arbeid/rust-verhouding. Periodisering op lange en korte termijn. Daarnaast heb ik mijn selectie groter gemaakt zodat we op termijn ook spelers thuis kunnen laten, wanneer dat bijvoorbeeld beter in hun planning past. In het hedendaagse hockey is het bijna onmogelijk om elk toernooi met hetzelfde team te spelen. Daar is de kalender te vol voor.

Wat kan het bedrijfsleven leren van de topsport? Kun je een paar succesvolle elementen noemen die men ook in het bedrijfsleven zou kunnen toepassen? Constante verbetering, stilstand is achteruitgang, grenzen blijven verleggen. De juiste mentaliteit en doorzettingsvermogen. Alleen talent – of een goed product – is niet genoeg. Keuzes durven maken en de consequenties daarvan kunnen accepteren.

‘Het team is waar het om draait en geen enkel individueel belang kan en mag hier bovenuit steken’

Maurien Møller

Maurien Møller woont in Barcelona en faciliteert de internationale topsport in de mediterrane gebieden. Haar motto: perfect performance requires perfect preparation. Zij ondersteunt High Performance atleten en coaches uit o.a. Nederland bij de trainingslocatie scouting, lokale organisatie & begeleiding.

Harold Waaijer

Harold Waaijer is een geboren ondernemer en stond aan de wieg bij de oprichting van de Dekkeigroep in 2011. Als Hervormer maakte hij kennis met Insights Discovery. Nu doet hij als Directieve Motivator met veel plezier zijn werk. Harold werkt als mentor/coach voor High Potentials en als trainer voor High Performing Teams.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *