arrow-left-lightarrow-leftarrow-right-lightarrow-rightarrow-thin-left arrow-thin-right browser-search cup heart indicator laptop layers layout-4boxes layout-sideleft mail-heart mail map-pin mixer mouse nav paintbucket pencil-ruler phone picture play video
Insights On Topic

NTI NLP: Leiderschap succesvol overdragen

Loslaten, vertrouwen en voort bouwen op bestaand succes
Tekst: GLENN HOLSTER | Beeld: NTI NLP

Begin jaren negentig ontdekte Bouke de Boer de kracht van Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) en dacht: dit moet iedereen weten! In 1994 richtte hij NTI NLP op en sindsdien hebben duizenden mensen de weg naar dit trainingsinstituut voor NLP gevonden. Na ruim twintig jaar doet Bouke – samen met zijn vrouw Dorien het boegbeeld van het instituut – een stapje opzij. Alex Vaassen heeft het vertrouwen gekregen om samen met Esther de Vries NTI NLP te leiden. Zijn doel? Het beste te behouden en de organisatie verder te laten groeien tot een eigentijds no-nonsense opleidingsinstituut.

Allebei op 15 juli jarig, allebei zo’n twee meter lang en allebei voormalig fysiotherapeut. Toch merk je aan alles dat Bouke Bouke is en Alex Alex. Dagelijks zijn de heren bezig met het overdragen van persoonlijk leiderschap. Insights Practitioner Glenn Holster (tevens NLP Master Practitioner) spreekt met Bouke de Boer en Alex Vaassen over hun missie, over wat hen drijft. Hoe draag je leiderschap over, in de meest letterlijke zin van het woord? Hoe laat je leiderschap los? En hoe pakt de ander het op? 

Wat is leiderschap?
Bouke: “Als ik het over leiderschap heb, dan heb ik het niet over leiderschap naar buiten, maar over leiderschap naar binnen. Mijn reden van bestaan is mensen inspireren om de weg naar binnen te maken. De methodieken waarmee ik me heel sterk verbonden voel - NLP en systemisch werk - hebben me geleerd om veel meer naar structuren te kijken. Als ik kijk naar leiderschap, dan komt het altijd neer op de vraag: Wat zijn jouw drijfveren en hoe ga je daar mee om?” (Alex grinnikt)

Alex: “Leiderschap wordt al snel lijden met een lange ij als je niet voldoende doet aan leiden met een korte ei. Leiderschap met een korte ei gaat veel meer over: Hoe werk je met de dingen die op je pad komen? Je kunt wel een richting hebben, maar onderweg kom je van alles tegen. De manier waarop je daarmee omgaat, bepaalt of je komt waar je komen wil.”

Hoe kom je tot deze visie? En wie heeft je geïnspireerd?
Bouke: “Door op mijn bek te gaan. Ik dacht de wijsheid in pacht te hebben, maar het bleek wat genuanceerder. En ja, er zijn zeker mensen die mij geïnspireerd hebben. Van leraren van de middelbare school tot schrijvers als Neale Walsch, Napoleon Hill en Stephen Covey. Mensen die hebben geschreven over de vraag: Hoe ga jij de weg naar binnen maken? Wat wil jij in deze wereld neerzetten? En John Overdurf (NLP) is voor mij een belangrijk leermeester geweest; hij heeft me laten inzien waar je echt naar hebt te kijken.”

Alex: “Louis van Gaal; in zijn Ajax-periode was hij echt mijn idool. Later heeft hij me ook de keerzijde laten inzien van ‘It’s my way or the high way.’ Voorheen verloor ik altijd veel mensen op mijn weg. Als ik het op mijn manier wilde doen, kwam ik er wel, maar vrijwel altijd alleen. Nu ben ik vooral voorstander van samen ergens komen en dan is ‘my way or the high way’ niet het juiste uitgangspunt. Als ik het leiderschap van NTI NLP bekijk, dan houden we ons vooral bezig met de vraag: waar staan we voor? En met welke mensen gaan we het vandaag doen? Dat is het tegenovergestelde van hoe ik dat twintig jaar geleden zou hebben aangepakt. Dat vind ik zo leuk aan NTI NLP, de diversiteit aan mensen en kwaliteiten die we in huis hebben. Mensen die totaal andere dingen meenemen dan ik.”
Bouke: “Dus eigenlijk zeg je ook: ‘Door schade en schande’?”
Alex: “Eigenlijk wel hè?!”

“je kunt wel een richting hebben, maar onderweg kom je van alles tegen de manier waarop je daarmee omgaat bepaalt of je komt waar je komen wil”

Wat denk je bij authentiek leiderschap?
Alex: “Dat zit hier recht voor je! Authentieke leiders doen wat ze zeggen en zeggen wat ze doen. Dus niet alleen walk your talk, maar ook talk your walk. Vertel ook als je dingen niet goed hebt aangepakt, wees daar open en eerlijk over. Dat is inherent aan wat er in het leven gebeurt. Dingen gaan niet altijd goed. Maar dat erkennen en er iets mee doen, dat is authenticiteit.”

Bouke: “Ik vind het wel mooi wat Alex zegt. Tien jaar geleden zou ik het anders formuleren, maar nu zeg ik: authentiek leiderschap is leiderschap dat van binnenuit komt. Dat je ook bereid bent om naar je eigen trauma’s te kijken en daar wat mee te doen. Dat je werkelijk staat waar je voor staat. Ik noem dat dan congruentie – walk your talk én talk your walk – zo zie ik het ook.”

Waarom is NLP van wezenlijk belang voor een leider?
Bouke: “Ook dat weet ik door schade en schande. Ik wist anderen zo goed te vertellen wat ze moesten doen, iedereen behalve mezelf. Toen ik in contact kwam met NLP heeft me dat zoveel zelfinzicht gegeven. Het liet me snappen waarom ik in bepaalde dingen goed ben, maar het heeft me nóg meer inzicht gegeven in de dingen waar ik niet zo goed in ben. Zo’n methodiek laat zien dat je het ook anders kunt doen. En dat heeft mij enorm geholpen in mijn eigen zijn en in relaties met de mensen om me heen. Dat is bij mij ingeslagen als een bom.

Alex: “Het is een missie. Een permanente missie. Onlangs gebeurde het weer, dat het niet goed liep. Opmerkelijk toch? Ik ben dagelijks bezig met NLP, ik train mensen erin, maar van de week had ik een cursist bij wie ik op een zeker moment heel veel irritatie voelde. Dan vind ik het fijn dat ik in staat ben te herkennen wat er gebeurt. Stil te staan en mezelf af te
vragen: Waarom word ik nou zo pissig? Communicatie tussen mensen wordt zoveel makkelijker als je aan zelfreflectie durft te doen. Als je niet steeds alleen maar projecteert op anderen, want daar komt een hoop gedoe van. Daarom vind ik dat dit niet vaak genoeg kan worden
verteld.”

“goede leiders hebben een spiritueel doel voor ogen niet gestuurd door geld, maar door diepere waarden die met de mens te maken hebben”

Bouke, is jouw persoonlijke why verweven met de why van het instituut?
Bouke: “Ik heb vaak gezegd: ik ben het instituut en het instituut is Bouke. Maar dat geldt gelukkig voor meer van ons. Alle mensen die hier werken zijn bij ons opgeleid en zitten in dezelfde energie. Jaren geleden kregen we de opdracht de diepere waarde te vinden van ons managementteam. Wat kwam er boven? Liefde. Als je mij straks gaat vragen waarom ik Alex heb gekozen als mijn opvolger, dan krijg je nu vast het antwoord, zonder alle flauwekul eromheen: dat heeft te maken met een diepere liefde.
Misschien is het niet helemaal goed, maar we hebben ons zodanig met het instituut geïdentificeerd, wij zijn het instituut.”

Hoe voelt overdragen van leiderschap?
Bouke: “Dat is natuurlijk een heel proces. Er zijn dingen die je gewoon liever niet meer doet. Ik kan me niet meer voorstellen dat ik ruggen of nekken sta te masseren, die fysiotherapie is zo lang geleden. Zo kan ik op dit moment ook niet meer warm worden van het faciliteren van een NLP Practitioner of Master. Ik word nu blij van andere dingen: mensen persoonlijk coachen, kleine teams begeleiden, ons verhaal naar buiten brengen. Op een gegeven moment voel je dat je niet meer de verantwoording kunt nemen voor datgene wat er allemaal gebeurt. Zo’n proces vergt tijd, het is een groeiproces. (Bouke zwijgt even – red.) Het ontroert me ook. Als ik vooruit kijk, dan zie ik mezelf op een wolkje. Ik ben veel meer bezig met het feit dat de beweging voortgezet moet worden, dan dat mijn eigen ik hier moet blijven. Dat is een natuurlijk proces, dat alles te maken heeft met dat waar wij dagelijks mee bezig zijn. Maar ik wil dat wel doen met de mensen met wie ik een band van liefde voel.”

Hoe geef je als opvolger invulling aan die why?
Alex: “Het instituut, dat zijn wij. De why zit voor mij in de kleur groen van ons logo, het is een beweging, een plek, een gevoel. Of ik nou als directeur, trainer of cursist binnenkom, ik voel hetzelfde. Ik ben ooit naar Bouke gegaan met de vraag hoe we dit gevoel gaan voortzetten als Dorien en hij eruit stappen? Puur vanuit de overtuiging dat dit moet blijven bestaan. Ik heb er zelf zoveel aan gehad. Mijn persoonlijke why zit echt in het voortzetten van de belevingen die mensen op het instituut ervaren. Een beleving van veiligheid, waar mensen zichzelf mogen zijn, zichzelf kunnen ontdekken. Waar ze ontdekken dat de wereld om hen heen niet moet veranderen, maar dat zijzelf anders kunnen omgaan met die wereld. Dat betekent dat ik elke dag kan doen waar ik blij van word. Mensen inspireren, motiveren en trainen.”

Welke uitdagingen zie je?
Bouke: “Mensen te blijven raken, te blijven prikkelen. Ik vind het een uitdaging om mensen te blijven benaderen. Dat zie ik als mijn taak. In het woord taak zit voor mij de uitdaging.”

Alex: “En dat je van die taak dan ook blij wordt. Dat je het leuk vindt om te doen. Uitdaging is voor mij niet iets wat er nu niet is en waar ik naar toe moet werken. Ik wil vooral kunnen blijven doen waar we blij van worden. Mensen raken, laten zien dat ze zelf iets te doen hebben. Ik kan helpen, faciliteren, maar mensen hebben het zelf te doen. Om mensen dát te laten voelen, daar word ik blij van! Zolang we mensen die beleving kunnen geven, zit het goed!”

Gouden tip?
Bouke: “Zoek mensen op die passen in jouw gevoel, jouw energie, jouw denken en jouw waarden. Mensen die min of meer dezelfde visie hebben op hoe jij iets wilt uitdragen. De gouden tip is dat jij als ‘de oudere’ moet kunnen los-laten. Je moet het vertrouwen hebben dat jouw opvolgers het met de juiste achtergrond op hun eigen manier goed zullen doen.”

Alex: “Voortbouwen op het succes dat er al is. Transformatie vindt plaats door verwarring. In bedrijven merk je dat bijvoorbeeld op het moment dat er nieuwe leiders komen of andere mensen. Als er nooit meer verwarring of onzekerheid is, dan blijft alles bij het oude en groei je niet meer. Als je kunt blijven vernieuwen, voortbouwend op goede mestgrond, dan kunnen er mooie nieuwe dingen ontstaan.”

“ik ben veel meer bezig met het feit dat de beweging voortgezet moet worden dan dat mijn eigen ik hier moet blijven”

WIE Glenn Holster

WAT Met zijn NLP Master Practitioner op zak, een Insights Discovery accreditatie en theoretische kennis over MBTI, GenY, HR en recruitment, verzorgt Glenn zijn trainingen vol passie.

WAAROM Hij inspireert en enthousiasmeert. Vanuit een positieve intentie helpt Glenn mensen in hun persoonlijke groei en ontwikkeling. Met een oprechte en eerlijke ‘spiegel’ en ruimte voor humor en ontspanning.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *