arrow-left-lightarrow-leftarrow-right-lightarrow-rightarrow-thin-left arrow-thin-right browser-search cup heart indicator laptop layers layout-4boxes layout-sideleft mail-heart mail map-pin mixer mouse nav paintbucket pencil-ruler phone picture play video
Insights On Topic

Met passie

Tekst: JO KRILL

Het thema passie spreekt tot de verbeelding. Wat een mooi woord immers en alweer zo’n heerlijk containerbegrip waar iedereen zijn eigen beelden bij heeft. Passie gaat oorspronkelijk over het lijden van Christus, maar vandaag de dag spreekt iedereen over passie als hartstocht en overgave worden bedoeld. En zojuist is mijn beeld alweer ‘verrijkt’, want toen ik bij Albert Heijn brood kocht zonder kunstmatige toevoegingen, stond daar toch prominent op dat de enige toevoeging passie was. U begrijpt: passie is niet kunstmatig.

“Passie is een virus. Het verspreidt zich snel”

Doe wat je doet, maar doe het met passie. Dat is het credo van deze tijd. Ik geloof daar in. Ik ontmoet dagelijks mensen die vol zijn van passie en die met gedrevenheid hun vak uitoefenen, ondernemer zijn, kinderen opvoeden, voorzitter van de tennisclub zijn of Insights Practitioner zijn. Soms moet ik er aan wennen dat je ook met passie postzegels kunt verzamelen of dat je met passie penningmeester kunt zijn - mijn perceptie. Mensen kunnen met heel veel passie ruzie maken of raken gepassioneerd verliefd. Het gaat niet om het wat maar om het hoe. En wat we zeker weten: passie vereist geloof, overgave en gedrevenheid.

Enthousiaste leiders groeien in hun rol en ontwikkelen hun talenten. Ze gaan functies en rollen vervullen en ik ben er stellig van overtuigd dat zij die dat met passie doen daar meer plezier aan beleven en betere resultaten boeken. Zij komen verder omdat passie aanstekelijk werkt, het is besmettelijk, ‘it goes viral’. Wie houdt er niet van mensen die niet alleen weten waar ze voor staan maar dat ook zichtbaar uitdragen, verbaal en non-verbaal. Passie is dus ook een virus. Het verspreidt zich snel. Een virus om blij van te worden. Maar toch… Passie kan ook doorslaan en blind worden of zelfs anderen verblinden. Dan sta je niet meer open. Blinde passie loodst de ‘eigenaar’ nog wel eens naar de afgrond. Dus leiders pas op! Passie is een genotsmiddel, het draagt bij aan plezier en effectiviteit, maar bij overmatig gebruik zijn de gevolgen niet te overzien.

WIE Jo Krill

WAT Sinds ruim 10 jaar partner Insights Benelux, bevlogen boardroom consultant en inlevend (team)coach. Passie voor de praktische toepassing van Jungiaanse psychologie bij verandering en transformatie van mensen, teams en organisaties.

WAAROM Een bijdrage leveren aan zelfinzicht en bewustwording en vandaaruit het beter leren benutten van potentieel en talenten geeft energie en voldoening. Essentie is wel dat het gericht is op de verwezenlijking van de ‘purpose’ van individu en organisatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *