arrow-left-lightarrow-leftarrow-right-lightarrow-rightarrow-thin-left arrow-thin-right browser-search cup heart indicator laptop layers layout-4boxes layout-sideleft mail-heart mail map-pin mixer mouse nav paintbucket pencil-ruler phone picture play video
Insights On Topic

Welkom Koning Eenoog

Tekst: JO KRILL | Beeld: FRANK VAN RONGEN
koning eenoog

Steeds meer directeuren en topmanagers zien dat werkgeluk belangrijk is. Tien jaar geleden werd werkgeluk schoorvoetend genoemd als mogelijke factor voor verhoging van de productiviteit, tegenwoordig beschouwt men het in vele boardrooms als onmisbare succesfactor voor het laten floreren van je organisatie.

Indrukwekkende ego's
Wil je op een constructieve manier aandacht besteden aan werkgeluk, dan vraagt dat ook in de top van de organisatie om (bewuste of onbewuste) bekwaamheid én om zelfinzicht. Want dat is de basis voor werkgeluk. Mijn ervaring met de mannen en vrouwen in de directiekamers is dat hun zelfinzicht helaas niet altijd optimaal is (en dat is een eufemisme). Op de bovenste verdiepingen zijn indrukwekkende ego’s nog wel eens oververtegenwoordigd.

De buitenkant, onze persona – het is geen toeval dat persona ook masker betekent – dient als bescherming. Veel topmanagers zien kwetsbaarheid als zwakte. En helaas overheerst vaak nog de angst: stel je voor dat ze je zwak of incompetent vinden. Ik vind het fascinerend om te kijken naar wát er precies beschermd wordt. Welke schat ligt verborgen achter het pantser? Want hoe sterker de verdediging, des te kwetsbaarder de schat.

Eerlijke feedback?
Het is niet vreemd dat pantsers sterker en maskers groter worden naarmate je hoger in de boom komt. Want van wie krijgen de mensen aan de top eerlijke feedback? Hoe vaak worden zij niet vooral naar de mond gepraat?

Het masker blijft dus op. Spijtig. Want hierdoor blijven de twee meest bepalende kwaliteiten die een voorwaarde zijn voor een werkgelukkige organisatie onbenut: vergeven en gunnen. Vergeef je elkaar de tekortkomingen en gun je de ander het succes? Als zelfinzicht bij het management ontbreekt, zal werkgeluk niet als (opr)echte succesfactor worden aangemerkt. Want de top kan dan simpelweg niet het goede voorbeeld leven.

Gouden tips
Er is ook goed nieuws. In dit land der blinden staat op steeds meer plaatsen een eenoog op, een topmanager die vanuit eerlijk en gezond zelfinzicht wél die stap naar werkgeluk voor zijn of haar mensen wil maken. En van deze dappere leiders komen de volgende gouden tips:

  • Vraag om feedback, organiseer het, want het komt niet vanzelf. Accepteer kritische noten en reflecteer erop.
  • Besef dat de mensen die jou feedback (durven) geven, waarschijnlijk ook de voortrekkers zijn die werkgeluk relevant vinden en eraan bijdragen.
  • Gun de ander succes en zijn/haar momenten in de schijnwerpers.
  • Vergeef de ander zijn/haar tekortkomingen. Toon compassie.
  • Durf te experimenteren en van het gebaande pad af te wijken, gun mensen hun fouten en help ze om ervan te leren.

Dit is zo de moeite waard! Het resulteert in persoonlijke groei, werkgeluk en duurzaam succes, ook zonder de benoeming van een Chief Happiness Officer, een Chief Engagement Officer of een Chief Wellness Officer. Welkom Koning Eenoog!

WIE Jo Krill

WAT Sinds ruim 10 jaar partner bij Insights Benelux, bevlogen boardroom consultant en inlevend (team)coach. Passie voor de praktische toepassing van Jungiaanse psychologie bij verandering en transformatie van mensen, teams en organisaties.

WAAROM Een bijdrage leveren aan zelfinzicht en bewustwording en vandaaruit het beter leren benutten van potentieel en talenten geeft energie en voldoening. Essentie is wel dat het gericht is op de verwezenlijking van de ‘purpose’ van individu en organisatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *