arrow-left-lightarrow-leftarrow-right-lightarrow-rightarrow-thin-left arrow-thin-right browser-search cup heart indicator laptop layers layout-4boxes layout-sideleft mail-heart mail map-pin mixer mouse nav paintbucket pencil-ruler phone picture play video
Insights On Topic

Zingevend leiderschap

Over drive en droom
Tekst: Joke Donkers & Thea Draijer

Wat is zingevend leiderschap? Om die vraag te beantwoorden, moet je eerst het begrip zingeving definiëren. Van Dale is kort en bondig: ‘betekenis geven aan iets’. Wij kiezen voor een wat uitgebreidere definitie: zingeving is de behoefte om dingen te doen die de moeite waard zijn omdat ze je voldoening geven, op welke manier dan ook. Dat positieve gevoel leidt er weer toe dat je het leven mooier maakt voor jezelf en voor anderen. Vanuit die gedachte kun je spreken van zingevend leiderschap als je jezelf én je medewerkers stimuleert en motiveert om dromen waar te maken en een positieve invloed te hebben op de samenleving.

De markt verandert en de wereldwijde concurrentie neemt toe. Het wordt daarom steeds belangrijker dat bedrijven en organisaties (profit en non-profit) duidelijk maken waar zij voor staan. Welke toegevoegde waarde heeft jouw organisatie voor de samenleving? Wat maakt jouw bedrijf onderscheidend? Wat is jullie ultieme droom? Wat is de WHY? Er zijn bedrijven die daar een glashelder antwoord op hebben; daar zit het in de genen. Denk aan Apple of Coca-Cola. Voor de meeste bedrijven en organisaties is het niet zo duidelijk; niet meer of nog nooit geweest. Zingevend leiderschap vraagt om bewustwording van het ‘waarom’. Waarom is het bedrijf er? Je moet weten wat het bedrijf drijft en wat het wil bereiken; dat is een voorwaarde voor zingevend leiderschap. Het gaat om de drive en de droom.

Onderwatermanagement
De top van het bedrijf is de verpersoonlijking van de organisatie. Daar zou zingeving één-op-één en naadloos moeten passen bij de stijl van leidinggeven. Want het is niet wat je zegt dat maakt dat mensen volgen en voor jou en jouw organisatie kiezen; het is wat je doet, waar je in gelooft en wat je uitstraalt. Wat is jouw leiderschapsstijl? Ken je jouw persoonlijke drive en droom? Hoe dichtbij of veraf ben je van die eigen stijl of droom? En geeft het leiderschap je energie of is het een energieslurper? De antwoorden op deze vragen zijn van groot belang op de weg naar zingevend leiderschap. Inzicht in de eigen leiderschapsstijl en dan bekijken hoe dat tot uiting komt en hoe die persoonlijke stijl zich verhoudt tot het waarom van het bedrijf; dat zijn de eerste stappen. Zingevend nieuw leiderschap vraagt om leiders die weten wat hun persoonlijke zingeving is en die werken in een organisatie waar die zingeving tot haar recht komt. Inzicht van de leiders in de eigen persoonlijkheidsvoorkeuren helpt daarbij. Weten wat jou drijft en waarvoor je je wilt inzetten. Wij noemen dat ‘onderwatermanagement’: onderzoeken wat je drijfveren zijn, wat je zelfbeeld is en welke dromen je hebt. Als je dat weet, ben je beter in staat om de organisatie te zoeken die daarbij past en samen je dromen te realiseren.

Bewust kiezen
Het lijkt dat mensen steeds beter en op jongere leeftijd in staat zijn onderwatermanagement toe te passen en zo de eigen zingeving boven water te krijgen. Daardoor staan ze bewuster in het leven, ook in werk, en kiezen ze meer dan voorheen voor waarde in het leven. Ze kiezen bewuster voor een bepaalde werkgever en weten wat ze willen bereiken en toevoegen voordat ze de volgende (carrière)stap zetten. In deze transitie past ook dat steeds meer organisaties werken met een flexibele schil. Mensen vliegen in en uit om hun toegevoegde waarde te leveren. Doen dus steeds datgene wat bij hen past. Zingevend leiderschap gaat verder dan kijken naar de organisatie en naar jezelf. Het vraagt ook om het bewustzijn dat iedere medewerker zijn/haar eigen persoonlijke zingeving heeft; eigen onderwatermanagement. Als zingeving leidraad is, dan kun je als bedrijf ook beter de mensen vinden - of worden gevonden door mensen - die daarbij passen.

“Het is wat je doet, waar je in gelooft en wat je uitstraalt”

Het verschil maken
Zoals vaak is de theorie mooi, maar hoe breng je die in praktijk? Er zijn veel methodes om in gesprek te gaan met elkaar en met jezelf, om erachter te komen wat jou drijft. Inzicht in je psychische gedragsvoorkeuren is er een van. Welke gedragsstijl past jou? En – onder de waterlijn – wat drijft jou? Wat zit er allemaal in je rugzak waar je je leven zin mee geeft? Insights Discovery helpt je daar beter zicht op te krijgen. Je krijgt dan inzicht in je persoonlijkheidsvoorkeuren, in jouw dieper liggende drijfveren. Met behulp van coaching word je je bewust van je drive en je dromen; zowel op bedrijfs- als op persoonlijk niveau. Zo’n traject helpt ruimte en vertrouwen te creëren en te geven, waardoor organisaties én de mensen die er werken tot bloei en ontplooiing komen. En daarmee maak je het verschil!

De Nederlandse basketbalheren speelden voor het eerst in 26 jaar op het EK (Eurobasket 2015). Dit team begon zonder middelen aan de kwalificatiewedstrijden, gewoon omdat ze erin geloofden! Zonder middelen betekent hier écht zonder middelen; geen geld, geen sponsoring, niets. Maar wel de liefde voor de sport. Tijdens elke wedstrijd zag je ze: zonder uitzondering tot in de haarvaten gemotiveerde spelers. En het is gelukt, de
basketballers hebben het EK bereikt! Wij zijn ervan overtuigd dat zingeving ze daar heeft gebracht, de enorme drive om met elkaar een topprestatie neer te zetten. Ze gingen voor hun droom!

Moeten we hier als tegenhanger de ondergang van het Nederlands elftal in de kwalificatie voor het EK voetbal beschrijven? Nee toch?

WIE Joke Donkers

WAT Trainer, coach, jurist. Maakt gebruik van Insights Discovery.

WAAROM Inzicht in gedragsvoorkeuren kan het begin zijn van meer begrip en acceptatie van de eigen drijfveren en bewustwording van de zingeving. Joke wil mensen dat inzicht graag geven en ze motiveren om dromen waar te maken. Motto: ‘Het leven mooier maken voor jezelf en voor anderen’.

WIE Thea Draijer

WAT Jurist en manager en gefascineerd door mensen en hun (onderlinge) gedrag. Thea werkt als interim manager, trainer en coach en gebruikt voor inzicht in gedrag Insights Discovery en Deeper Discovery.

WAAROM “Doen waar je in gelooft en wat je uitstraalt”. Voor Thea is dat het verbinden van mens en organisatie in contact met zichzelf en met elkaar. “Ontwikkelen om samen doelen te verwezenlijken van bedrijf én individu”.

  1. Gijsbert Dekker Beantwoorden

    Leuk. Mooie beweging in de wereld. Kan ik me in vinden. Ik streef naar zingeving en het leven van je waarom vanaf het diepste niveau, je ziel. En omdat over te dragen op andere mensen die dat ook willen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *