arrow-left-lightarrow-leftarrow-right-lightarrow-rightarrow-thin-left arrow-thin-right browser-search cup heart indicator laptop layers layout-4boxes layout-sideleft mail-heart mail map-pin mixer mouse nav paintbucket pencil-ruler phone picture play video
Insights On Topic

Zonder droom geen High Performing Team

Tekst: Jacqueline van Overbeeke, Henk Buitelaar & Frans Muijzers

Het is koud en nat in Leersum als we voor het eerst als teamcoaches kennismaken met het dames zitvolleybalteam. Vanaf onze plaatsen op de tribune is er tijdens de eerste oefenwedstrijd van dit seizoen nog weinig te merken van het zonnige Rio. Wat we wel zien is een uiterst gefocust damesteam en coaches die scherp op elkaar ingespeeld lijken te zijn. Zonder al te veel kennis van het spel worden we geraakt door wat we hier in het veld waarnemen. Passie, focus, discipline en moed zijn zomaar een paar woorden die ons te binnen schieten tijdens het observeren van deze oefenwedstrijd. Het houdt ons bezig wat de verschillen zijn tussen dit damesteam en de teams die we regulier begeleiden binnen organisaties.

We gaan terug naar het moment dat we benaderd werden door bondscoach Pim Scherpenzeel met de vraag of we het team willen begeleiden de komende jaren. Hij had besloten dat hij in 2016 de finale in Rio zou spelen en daarin de Nevobo en het NOC/NSF aan zijn kant gevonden. Hij had een stevig begeleidingsteam samengesteld en een kick-off gepland om gezamenlijk uit de startblokken te gaan en deze reis te maken. Wij werden benaderd om zijn team de komende jaren te ondersteunen als teamcoaches op het gebied van gedrag, samenwerking en interpersoonlijke vaardigheden. Tegen zoveel passie en focus kun je gewoon geen nee zeggen. We werden meegenomen in zijn droom naar Rio en hoewel we op dat moment een strandwandeling in Bloemendaal aan Zee maakten, waanden we ons even al in Copacabana … Natuurlijk waren ze er nog niet. Het team had veel wisselingen doorgemaakt, zowel in het damesteam als in het begeleidingsteam. Er was gedoe, er was ontevredenheid, er waren tegenvallende resultaten geweest. Maar dit was het moment om een streep onder het verleden te trekken en alles uit de kast te halen om de komende anderhalf jaar keihard met elkaar aan de slag te gaan. Om in Rio die felbegeerde finale te spelen.

‘Tegen zoveel passie en focus kun je gewoon geen nee zeggen. We werden meegenomen in zijn droom naar Rio’ 

Wanneer waren we voor het laatst zo tot in onze vezels geraakt door een teamleider? Een leider die de kracht uitstraalde dat hij zijn team zou laten excelleren en winnen. Een inspirerend figuur die tegelijkertijd zijn kwetsbaarheid toonde door de hulp in te roepen van externe teamcoaches om hem op het gebied van interpersoonlijke vaardigheden en teamdynamiek te ondersteunen. Het antwoord op die vraag is dat we dit nog nooit eerder binnen organisaties waren tegengekomen. Kun je dat organisaties kwalijk nemen? Ligt het aan de leiders? Nee, volgens ons ligt dit met name aan de keiharde deadlines die inherent zijn aan de topsport en de discipline die dat vergt van zowel speelsters als coaches.

Terug in Leersum krijgen we daar tijdens de kick-off een beter beeld van. De speelster zitten met het begeleidingsteam aan tafel. Joëlle Staps (Algemeen Directeur van de Nevobo) geeft een vlijmscherpe speech waarin ze belooft de ambitie voor Rio onvoorwaardelijk te steunen en te faciliteren. Tegelijkertijd eist ze van de speelsters dat ze kleur bekennen en aangeven of ze bereid zijn om alles opzij te zetten het komende anderhalf jaar om deze gezamenlijke droom te realiseren. Opeens kijken we niet meer naar één team, maar zien we individuele topsporters. Speelsters die ieder vanuit hun eigen persoonlijkheid en persoonlijke bagage deze speech aanhoren en verwerken om zo tot een goed overwogen besluit te komen. Afhankelijk van het type observeren we verschillend gedrag. De speelsters die wij, zonder hun profiel te kennen, percipiëren als persoonlijkheden met veel extravert Rood (daadkracht) in hun profiel zijn gemakkelijk te lezen en hebben er totaal geen moeite mee om zich uit te spreken. Daarentegen zien we dat de meer introverte speelsters met mogelijkerwijs meer Groen/Blauw in hun profiel wat stiller worden. Zij hebben tijd nodig om te processen en te voelen wat ze ervan vinden. De boodschap van Joëlle en Pim is helder: “We gaan er alles aan doen om die finale in Rio te spelen maar dat kan alleen als jullie er ook volledig voor gaan en bereid zijn de komende jaren de offers te brengen die dit vraagt.” Nergens – in welke organisatie dan ook - hebben wij de leiding zich zo duidelijk horen uitspreken. Er is geen ruimte voor nuancering, relativering of discussie. Dit is de droom. Doe je mee of niet?

‘Er is geen ruimte voor nuancering, relativering of discussie. Dit is de droom. Doe je mee of niet?’

Eén speelster haakt af, de rest gaat ervoor. Vier dagen later winnen ze zilver in Finland tijdens de internationale oefenwedstrijden. Wij zijn niet verbaasd. De spirit is er. We gaan een mooie reis maken de komende jaren!

Jacqueline van Overbeeke

Als Jacqueline overtuigd is van het doel, no doubt about it, dan volgt de rest vanzelf. Vol overgave en creativiteit weet zij iedereen mee te nemen om samen resultaten te boeken. Haar geheim? Oprechte nieuwsgierigheid, als kind al werd iedereen gek van haar ‘waarom?’ Haar credo: Fun makes it run!

Henk Buitelaar

Als selfmade man die met zijn poten in de klei heeft gestaan en decennialang zware management-functies heeft bekleed, is Henk een strategisch partner voor management en directie en legt hij makkelijk de verbinding met de werkvloer. Zijn credo: De mens maakt het verschil!

Frans Muijzers

Legt graag nieuwe verbindingen en daagt anderen uit om dat ook te doen. Als ervaren bestuurder en adviseur begeleidt hij mensen en organisaties, liefst in samenhang, bij hun zoektocht naar verbeteringen. Frans bevordert zelfreflectie en strategisch denken, waar mogelijk met humor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *